Pakoja e ilaçeve per komunitetet gjate COVID-19

28.05.2020 - 11:43

Të jetosh në skaj të varfërisë dhe të kesh nevojë për medikamente është shumë e vështirë dhe trishtim, edhe gjatë COVID-19 në Kosovë.

Historia e Z. Musa nga Fushë Kosova është një nga mijëra të tjerët.

 

Familja e z. Musa ka tetë vajza dhe një djalë, pesë nga vajzat tashmë janë të martuara.

Tani ai po jeton me tre vajzat e tij dhe një djalë dhe gruan e tij në periferinë e Fushë Kosovës brenda fqinjëve të tij nga komunitetet Rom, Ashkali dhe Egjiptian. Familja e tij u kthye me forcë nga Gjermania  dhe ai është ende  i papunë.

Vajza e tij Selina e cila është 8 vjeç vuan nga diabeti që kur ishte 5 vjeç dhe po përdor insulinë. Meqenëse gjendja e saj shëndetësore nuk ishte e mirë, ajo qëndroi në spital për ca kohë derisa gjendja e saj të stabilizohej.

Për shkak të problemeve të saj shëndetësore, ne nuk mund të regjistronim Selina në shkollë. Mësuesit e saj thanë që ata  nuk mund të kujdesen për të.

Ajo ka nevojë për të monitoruar rregullisht nivelin e sheqerit në gjakun e saj dhe për këtë arsye ajo ka nevojë për makinë për testimin e gjakut, gjilpëra dhe materiale të tjera. Ajo duhet të kontrollojë gjakun e saj më shumë se 3 herë në ditë.

Meqenëse ai është i papunë dhe ai nuk mund të sigurojë këto materiale shëndetësore për vajzën e tij.

Atij i  duhet të paguajë 10 euro për 50 shirita testues që i duhen çdo 2 javë. Ata nuk kanë sigurim shëndetësor dhe institucionet shëndetësore po mbulojnë vetëm insulinën.

Gjatë ditëve të para të pandemisë COVID-19  Z. Musa shkoi të blejë ilaçe dhe materiale për të matur sheqerin për vajzën e tij dhe ai u befasua kur pa njerëz që prisnin para barnatoreve. Shumica e tyre kishin maska. Ai u ndje keq sepse nuk kishte maskë dhe doreza. Ai nuk kishte para të mjaftueshme për të blerë të gjitha ilaçet  nga lista e tij. Ai dëgjoi që duhet të kemi vitaminë C dhe disa ilaçe të tjera në shtëpi për mbrojtjen nga virusi. Ai nuk kishte para të mjaftueshme për të blerë të gjitha ilaçet e nevojshme dhe ai bleu vetëm disa prej tyre.

Ai ishte me të vërtetë i stresuar se si do të sigurojë shiritat testues  për vajzën e tij dhe gjithashtu pompë të astmës për gruan e tij. Ai ishte vërtet i shqetësuar për shëndetin e tyre.

Meqenëse mori pjesë në disa nga punëtoritë e Balkan Sunflowers Kosova, ai i thirri ata dhe i informoi për gjendjen e tij.

Pas disa javësh, Balkan Sunflowers Kosova e kontaktoi atë dhe e njoftoi atë që ata blenë ilaçe dhe pajisje të nevojshme për vajzën dhe gruan e tij.

 

Ilaçet dhe pajisjet u dhuruan nga Solidar Suisse Kosova.